ریحان (نام علمی: Ocimum basilicum) نام گیاهی یکساله از تیرهٔ نعناعیان است که آن را در فارسی «شاهِسپَرَم» و «شاهسپرغم و نازبو نیز گفتهاند. برگهای معطرش را خام میخورند، و لعاب دانههای سیاهش برای نرم کردن دست به کار میرود. در دو نوع سبز و بنفش وجود دارد.این سبزی بیشتر به عنوان سبزی خوردن استفاده می شود.درادامه مطلب زیر با خواص ریحان اشنا می شوید.
خواص : ریحان Basil
نام علمی Ocimum basilicum
گیاه شناسی
ریحان گیاهی است علفی یكساله و معطر كه ارتفاع ساقه آن تا ۶۰ سانتیمتر می رسد . برگهای آن بصورت متقابل بیضوی و نوك تیز با كناره های دندانه دار می باشد . گلهای آن معطر و كوچك به رنگهای سفید، قرمز و گاهی بنفش مشاهده می شود .
تخم آن سیاه و ریز است . برگ ریحان و سرشاخه های جوان آن بمصرف تغذیه می رسد ریحان در ایران و افغانستان بطور خودرو می روید در اكثر نقاط دنیا كاشته می شود.
خواص داروئی:
چون ریحان بسیار معطر است بنابراین برای معطر ساختن غذاها از آن استفاده می شود ریحان از لحاظ قدیم ایران كمی گرم و خشك است .
۱)دم كرده برگ ریحان اثر ضد تشنج درد مقوی و مدر است .
۲)دم كرده برگ ریحان معالج سردردهای میگرن و عصبی است .
۳)خوردن ریحان دستگاه هاضمه راتقویت می كند .
۴)نوشیدن یك فنجان دم كرده ریحان نفخ و گاز معده را از بین میبرد .
۵)برگ ریحان درمان كننده ناراحتی های حاصل از نیش حشرات است كافی است كه محل گزش حشرات را با برگ ریحان ماساژ دهید خارش و درد را برطرف می كند.
۶)جویدن برگ ریحان برای زخم های دهان مفید است .
۷)جوشانده ریحان تب بر است .
۸)دم كرده تخم ریحان مسكن است .
۹)اگر تخم ریحان را بكوبید و با صمغ عربی مخلوط كنید داروی خوبی برای درمان اسهال است.
۱۰)تخم ریحان برای رفع دل درد مفید است .
۱۱)برگ ریحان اثر زیاد كننده شیر دارد و مادران شیر ده حتما باید از این گیاه استفاده كنند .
۱۲)دم كرده دانه ریحان برای درمان ورم كلیه و ترشحات زنانه بكار می رود .
۱۳)دم كرده برگ ریحان درمان كننده سرگیجه است .
۱۴)برگ ریحان را همراه غذا بخورید در هضم غذا موثر است .
۱۵)اگر گلدان ریحان را جلوی پنجره بگذارید حشرات و مگس را فراری می دهد و آنها و داخل خانه نخواهند شد .