خیلی ها فقط کاشتن سبزی را در منزل خود جزء ضروریات میدانند ولی درادامه مطلب زیر دلایل مناسب برای کاشتن مارچوبه درمنزل آشنا شوید.
- یک بار این گیاه را بکارید و برای ۲۰ سال از آن برداشت کنید.
- با پرورش این گیاه در خانه دارای گیاهی ارگانیک، تازه و خانگی هستید به جای آنکه احتیاج باشد مارچوبههایی آغشته به مواد شیمیایی که از کالیفرنیا آورده شدهاند را مصرف کنید.
- با استفاده از آنها فینگر فودهای خوشمزه درست کنید.
- آیا تا به حال قیمت مارچوبه در سوپرمارکت ها را چک کردهاید؟!
- و بهترین دلیل برای پرورش مارچوبه درست کردن سس هولندیز (Hollandaise) است.
کار کشت را آغاز کنید
کشت دادن با استفاده از تاجها: شما میتوانید کاشت مارچوبه را با استفاده از کاشت دانه انجام دهید اما بیشتر باغبانان کار کشت را با استفاده از تاج ها (ریشه های خفته) انجام میدهند. کشت محصول با استفاده از تاجها، برداشت از گیاه را نسبت به کشت با دانه یکسال جلوتر میاندازد (دو سال انتظار برای برداشت به جای سه سال) و همچنین کاشت به وسیله دانه علاوه بر تولید گیاه نر، ایجاد گیاه ماده هم میکند. گیاهان ماده کمتر از گیاهان نر تولید میشوند و بیشتر انرژی خود را صرف تولید دانه و ایجاد برگ میکنند در حالیکه گیاهان نر همه انرژی خود را برای تولید ساقههای خوراکی صرف میکنند (گوجه های قرمز بعد از گل دادن همان گیاهان ماده هستند). کارشناسان پیشنهاد میدهند که گیاهان ماده را هر چه زودتر شناسایی کرده و آنها را خارج کنید. با کشت از طریق تاجها میتوانید فقط گیاهان نر به دست آورید.
مقدار کشت را با دو جین آغاز کنید: تاجها کمی شبیه به اسپاگتیهای مارپیچی هستند. فقط تاجهایی را خریداری کنید که سالم هستند و از خرید آنهایی که زنگ زده یا خشک، قهوه ای رنگ یا چروک هستند خودداری کنید. حدود دو جین از تاجها ایجاد مارچوبه کافی برای مصرف سه ماه یک فرد بزرگسال را خواهد کرد. اگر قصد دارید که آنها را به صورت یخزده درآورده و بعد از آنها استفاده کنید، برای هر فرد بزرگسال ۲۰ تاج کشت دهید.
انواع مارچوبه ها
مارتا واشنگتون (Martha Washington) و مری واشنگتون (Mary Washington) دو گونهی قدیمی از این گیاهان هستند در حالیکه هیبریدهای (دو رگه) جدیدتر که از دانشگاه راتگرز و از دانشگاه کالیفرنیا گرفته شدهاند محصول بیشتری میدهند، در برابر بیماریها مقاومتر هستند و میتوانند در دومین بهار بعد از کشت، برداشت شوند.
باغبانان قسمتهای شمالی میتوانند هیبریدهای جرسی (Jersey hybrids) را پرورش دهند. همهی انواع گیاهان نر در دانشگاه راتگرز پرورش داده میشوند. نوع Jersey Knight بیشتر از دیگر هیبریدهای جرسی، عمر میکند و در مقابل قارچ فوزاریوم (fusarium) و در برابر زنگزدگی نیز مقاومتر است. هیبرید ‘Jersey Giant’ در مناطق سرد مانند میشیگان از ‘Jersey Knight’ پرمحصولتر است و نسبت به شرایط پرورشی گوناگون سازگار است و در مقابل بیماری مقاومت خوبی دارد.
هیبریدهایی که از دانشگاه کالیفرنیا (UC) گرفته میشوند برای آب و هوای خشکتر و گرمتر مناسب هستند. آنها با اشتیاق از جنوب غرب تا ایالت واشنگتن رشد میکنند هر چند که این مشتقات همگی نر نیستند. هیبریدهای ‘UC72′ در آب و هوای گرم رشد می کند، ساقههای خوراکی’UC157’ کمی بنفش رنگ هستند و دارای محصول بیشتری نسبت به نوع ‘UC72’ است.
مکان و خاک مناسب جهت پرورش
به فکر مکان دایمی و مناسبی باشید: اگر مکان مناسبی برای پرورش مارچوبه خود انتخاب کنید، این گیاه سال های سال در آنجا رشد خواهد کرد. فضای مناسب عمودی و افقی برای برگهای سرخس مانند مارچوبه که پس از به وجود آمدن ساقههای خوراکی رشد می کنند، در نظر بگیرید. اندازهی این برگها میتواند به ۵ فوت برسد بنابراین گیاه مارچوبه را جایی بکارید که سایهی این برگها مانع از رسیدن آفتاب به گیاهانی که نیاز به نور دارند، نشود.
نور کامل یا نیم سایه: مارچوبه نور کامل را ترجیح میدهد (در مورد سبزیجات کمی نادر است) اما میتواند کمی هم در سایه قرار بگیرد.
علفهای هرز را خارج کنید: گیاه مارچوبه نمیتواند به خوبی با علفهای هرز رقابت کند بنابراین قبل از کاشت، همه علفهای هرز را خارج کنید. بستر کشت را به خوبی با استفاده از کمپوست، برگ ها و یا کاه پوسیده شده، مالچپاشی کنید.
خاک مناسب انتخاب کنید: گیاه مارچوبه بعد از کاشت برای زمان طولانی با خاک در تماس خواهد بود بنابراین بررسی کنید که قبل از کاشت اولین تاج، شرایط خاک مناسب و ایدهآل باشد. تست خاک اولین مرحله برای بررسیکردن است. مارچوبه یک گیاه غنی از مواد مغذی است بنابراین خاک آن باید از مواد ارگانیک غنی باشد تا به جذب مواد غذایی از طریق ریشه کمک کند. کمپوست بهترین منبع از مواد ارگانیک برای خاک مارچوبهی شما است.
زهکش مناسب: خاک باید به خوبی زهکش شود که در اینصورت به طور مناسبی مرطوب میماند ولی هیچ گاه خیس نیست. زهکشی نامناسب موجب پوسیده شدن ریشهها میشود. خاک لومی شنی با pH 5/6 تا ۵/۷ بهترین بستر برای گیاه مارچوبه است.